Formidlerne er lagt inn i uprioritert rekkefølge...



Det er med stor glede vi presenterer årets formidlere/artister som skal lede oss gjennom festivalprogrammet for 2012! Hvilket mangfold...

Klikk på foto om du ønsker å se det i større format.




 

«En sjø med Tro, Kjærlighet & Håp i det livgivende grønne» viser vei for Salongfestivalen 2012!

 Årets festivalplakat er malt av Bente-Linn Bergene Huseby. Om motivet sier Bente-Linn:

«Hjertet er kjærligheten. Sola er troen. Gitarfiguren, som bærer på musikk & poesi, er håpet. Alle fiskene i sjøen, under en himmel med sol, måner og stjerner, er symboler på menneskene som søker sammen i tro, kjærlighet & håp. En grønn ramme symboliserer vekst, frodighet og skog – en sjø med tro, kjærlighet & håp i det livgivende grønne.»


Birgit Brinck



«Vi må ikke gi opp, men stadig lete etter kjærligheten som finnes i oss alle…»


Det har alltid handlet om sang og musikk for Birgit Brinck (37) fra Skarnes. Allerede som sjuåring skrev hun sine første sanger. Da hun kom i puberteten, begynte hun å skrive på alvor. Sjenert, men målrettet, reiste sekstenåringen inn til Oslo for å ta sangtimer hos operasangerinnen Ann Brown. Undervisningen betalte hun selv. Så fulgte studier ved Barrat Dues Musikkinstitutt og Høgskolen i Hedmark. Siden 1998 har Birgit Brinck livnært seg som musiker og sangpedagog i Odalens dype skoger. Her finner hun inspirasjon. Birgit kan nemlig ikke leve uten nærhet til naturen…Ei heller uten musikken som benyttes aktivt til å uttrykke ord og følelser det ellers ikke er så lett å få fram. Hennes eksistensielle tekster både berører og inspirerer.

Birgit Brinck skriver om det som opptar henne, og er en ydmyk og reflektert låtskriver med klare uttrykte verdier. Så langt har hun utgitt to album: «You lose. I win.» i 2002 og «Åpen dør. Åpent vindu.» lansert 2011, men hun har mer enn nok materiale til å utgi et nytt album. Mottok Kjell Roos minnepris i 2003.

Birgit Brinck er en verdig musiker som er invitert til å åpne Salongfestivalen 2012!


www.birgitbrinck.no
 

http://youtu.be/4sUEqJ9CRDQ

Jacob Bomann-Larsen




Siviløkonom Jacob Bomann-Larsen (1948 -), Oslo.


Erik Damman og Jacob Bomann-Larsen møttes første gang i 1974. Erik (43) var i ferd med å starte «Folkeaksjonen Fremtiden i våre hender». Jacob (25) var ganske fersk siviløkonom fra Handelshøyskolen i Bergen – opptatt av hvordan han kunne bruke sin økonomiske utdannelse til å fremme en bedre verden i lys av de kristne og humanistiske verdiene han hadde fått med seg hjemmefra. Han ble ansatt som økonom for «Framtiden i våre hender» på dagen. Uten lønn. Det skulle bli starten på deres lange vennskap.

I årene som fulgte, har Jacob Bomann-Larsen stått fram som en banebrytende forkjemper for en ny økonomisk tenkning kalt «Levende Økonomi». Han er en erfaren foredragsholder, og har bidratt i en rekke bøker om «Ny Økonomi». Blant annet i boka «Framtidsfrø – spirer til en ny verden» utgitt 2011 på Abrakadabra forlag. Var i sin tid sterkt involvert i «Prosjekt Alternativ Framtid» og «Forum for Systemdebatt».

I 2012 tiltrådde han stillingen som «Living Economies Forum Fellow» etter fjorten års fartstid som rådgiver i «Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

 

«Myten om frakobling» av Jacob Bomann-Larsen

http://www.framtiden.no/201002062842/meninger/gronn-okonomi/myten-om-frakobling.html

 

«Uendelig vekst på en endelig klode?» Av Trond Wormstrand

http://www.framtiden.no/201002162508/meninger/gronn-okonomi/uendelig-vekst-pa-en-endelig-klode.html

 

Bomann-Larsens kommentar til Trond Wormstrand: « Behov for nye økonomiske modeller»

http://www.framtiden.no/200902162509/meninger/gronn-okonomi/behov-for-nye-okonomiske-modeller.html

Sven Trygve Haabeth



Sven Trygve Haabeth (35 år) er bosatt i Bærum, og jobber som filosof ved Blakstad sykehus i Asker. Han jobber også som Barde i «Cabaret for Øyeblikket» -  en teater- og musikktrupp som holder til ved Blakstad sykehus. Under Salongfestivalen vil du møte Haabeth i rollen som Trygve Bard, fra teaterstykket «Håpets Gjestgiveri – Et Stykke Om Selvmord» som Sven Trygve arbeider med for tida.

 

Siden for Trygve Bard:

http://www.facebook.com/pages/Trygve-Bard/141817809196072

 

Sven Trygve Haabeths profil på facebook:

http://en-gb.facebook.com/sthaabeth

Joachim Rugsveen



Joachim Rugsveen kommer opprinnelig fra Ringsaker, men er bosatt i Solør. Framfører egne instrumentalkomposisjoner for akustisk gitar under festivalens Vernissage fredag ettermiddag. Uttrykker seg gjennom å skrive, tegne og komponere musikk. 


Innfluert av Fahey, Basho og Janch.

Inspirert av vassdrag, påfulger og tunge sko.


http://youtu.be/PYhAyeGMzrQ

Ingun Margrethe Bjerke



En nysgjerrig kunstner som lar seg inspirere av livets skole, men er tro mot sitt eget uttrykk...


Ingun Margrethe Bjerke, kunsthåndverker, er bosatt på Espa, men født og oppvokst på Toten. Uttrykker seg gjennom billedvev, akvarell, tegning og skulptur. Skriver egne tekster og har stor glede av å synge. Etter fire års videreutdannelse ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, diplom 1967, arbeider hun som industridesigner fram til 1970. Velger å satse som selvstendig kunsthåndverker. Først innen bekledning. Senere billedvev. Siden utstillingsdebuten i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum 1970, har det blitt mange utstillinger lokalt, nasjonalt og i Norden. I kortere og lengre perioder har undervisning opptatt hennes tid. Undervist både i skole, sykehus og institusjoner.

Festivalkunstner 2012 sammen med Bente-Linn Bergene Huseby. 

Bente-Linn Bergene Huseby




Billedkunstner og bokdebutant som har malt årets festivalplakat.


Bente-Linn Bergene Huseby (1956) er bosatt på Nøtterøy, men født og oppvokst i Sandefjord. Utdannet lektor med hovedfag i forming/kunst og design, vernepleier og kunstterapeut. I dag underviser hun på Nøtterøy videregående skole, skriver, maler og fotograferer. Tilhører Olsgård Atelierfellesskap, men arbeider også fra eget atelier i heimen. Sammen med Per Carolus Wathne driver hun MuLi – en åpen scene for musikk og litteratur. Er en aktiv formidler av egne tekster.  

Bente-Linn har hatt flere separatutstillinger og deltatt på mange gruppe og kollektivutstillinger. Malte bilder på rekved er blitt et av hennes kjennemerker de siste årene. Sammen med kunsthåndverkeren Ingun Margrethe Bjerke, er Bente-Linn Bergene Huseby valgt ut til å være årets festivalutstiller. Under festivalen fylles kaféen med kunstnerens fargerike rekvedbilder med særegne psykedeliske motiver.

Bente-Linn er også et skrivende menneske. Denne våren tar hun sine første skritt inn i forfatterverdenen med utgivelsen av sin vakre dikt og kunstbok: «stig ned stig opp». Foruten kunstnerens egne illustrasjoner, møter du poetiske dikt om livet, sorg, gleder, skuffelser og håp. Om det å stige ned i dypet av seg selv for så å stige opp igjen. Boka ble nylig lansert på LIV Forlag - et lite, men engasjert forlag som ønsker å sette fokus på Vestfold-litteraturen og forfattere som er tilknyttet Vestfold fylke.

Bente-Linn Bergene Huseby formidler dikt fra debutsamlingen under festivalens Vernissage, og er godt i gang med sin neste diktbok.

Irene Shestopal



Irene Shestopal foredrar om hypnose


Irene Shestopal er født i Ukraina og kom til Norge i 1986 som arbeidsinnvandrer. Interessen for å skrive våknet tidlig med utgivelser på trykk i diverse blader og litterære tidskrifter. I dag skriver hun historier og dikt både på russisk og norsk. Irene Shestopal er kjent for å skrive klare og lettleste tekster, og hennes portretter har psykologisk troverdighet og presisjon. Et særtrekk ved Shestopals forfatterskap er hennes praksis med å flette inn dikt i historiene.

Utgivelser:

·         «Dusja», utgitt 2008 i St. Petersburg. Russiske historier.

·         «Sjel», utgitt 2011 på Lanser Forlag. Bokas innhold er til dels sammenfallende med originalinnholdet i «Dusja», men er også tilført nye tekster.

 

http://www.groruddalen.no/en-skrivende-person.4975339.html

Abdulrahman Surizehi




En av verdens fremste utøvere på benju!


Abdulrahman Surizehi (1961) er født i Balochistan (et område som er lokalisert til øst Iran, vest Pakistan og sør Afghanistan ), og kom til Norge i 1987. Bosatt på Ekeberg i Oslo.

Abdulrahman Surizehi har ry som en av verdens fremste utøvere på benju - et strengeinstrument med tangenter der man klimprer på strengene med et plekter. Viderefører tradisjonen etter faren, Jom'e Surizehi, som bidro sterkt til at benju ble etablert i den hjemlige klassiske musikktradisjonen. Surizehi innehar et stort repertoar innen balochisk tradisjon, samtidig som han er en nyskapende utvikler av tradisjonen. Spillestilen er preget av rytmisk driv, utprega ornamentikk, sterk energi og glitrende improvisasjoner.

I 2005 ga han ut dobbeltalbumet «Love Songs and Trance Music From Balochistan» gjennom Etnisk Musikklubb. Det første albumet er viet egne og tradisjonelle melodier, mens det andre rommer tradisjonell transemusikk. Etnisk Musikklubb har også stått for utgivelsen: "Folk Songs and Contemporary Songs from Balochistan" og dobbeltalbumet: «Rakhshani Love Songs and Trance Music From Balochistan» fra 2011. Den siste utgivelsen inneholder Rakhshanimusikk fra den nordre delen av Balochistan inkludert deler av Iran, Pakistan og Afghanistan.

Medvirket på utgivelser av Karvan, Combonations og franske Ocora.

Abdulrahman Surizehi er involvert i diverse samarbeidsprosjekter hvor han blant annet har samarbeidet med Combonations og Padik, baluciske musikere og norske folkemusikere som Anne Hytta og Steinar Ofsdal. Han er en etablert turnémusiker både i Norge og i andre europeiske land, og har spilt for noen tusen norske skolebarn i ulike produksjoner for Rikskonsertene.

2006 ble Abdulrahman Surizehi tildelt Folkelarm-prisen for beste album i åpen klasse!

Preis der Deutschen Schallplatten Kritik

Anne Hytta



Anne Hytta er en kreativ og nyskapende hardingfelespiller som går nye veier som utøvende musiker...

 

Anne Hytta (1974), fra Sauland i Telemark, er en av våre aller fremste tradisjonsmusikere, og er involvert i flere prosjekter innenfor samtidsmusikk som er preget av hennes bakgrunn som hardingfelespiller. Viktige læremestrer og inspirasjonskilder har vært hardingfelespillerne Einar Løndal og Knut Buen. Hytta har studert folkemusikk ved Høgskolen i Telemark, og har gått Spelemannsskulen ved Ole Bull Akademiet (2000 – 2002). Hun er kvalifisert for eliteklassa, klasse A, i hardingfele på Landskappleiken.

Anne Hytta er frilansmusiker med statens kunstnerstipend, og har oppdrag i inn- og utland. I tillegg til å være hardingfelesolist, skriver hun musikk for trioen Slagr – en trio hun selv har etablert, og er en del av. Slagr lanserte sitt første album høsten 2007. Hun er dessuten medlem i tidligmusikk-ensemblet Camelias Blancas, og jobber med sitt eget nyskapende soloprosjekt. Har et nært samarbeid med norsk-iranske Abdulrahman Surizehi  og en engelsk og fransk utøver som utgjør trioen SYM.

2006 slapp Anne Hytta sitt første soloalbum: «Dag, kveld, natt» som vant Folkelarm-prisen for beste soloplate i 2006.

www.slagr.no

Hornorkesteret



Hornorkesteret er en samtidsmusikkgruppe som bruker instrumenter og oppfinnelser som bestrengede reinsdyrgevir, knokler, is, kaffetraktere, steiner og forskjellige typer tre sammen med vokal, fløyter, trommer og feltopptak til å skape en episk musikk som berører temaer som polarforskning, økologi, naturens sykliske krefter, dyriske drifter og det norske mentale og fysiske klima. Ved hjelp av resitasjon, sang, fri improvisasjon, støy, folkemusikk, droner, blues og til og med rock'n'roll, har de brakt musikken sin til konsertarenaer, kunstgallerier, teaterscener og studioinnspillinger med varierende besetning siden Jonas Qvale startet prosjektet i 1999.


Under Salongfestivalen deltar:

Magne Rudjord, Hvaler
Thomas Oxem, Oslo
Jonas Qvale, Fredrikstad
Torbjørn Benjaminsen, Budalen
Erlend Lien, Tromsø



Utgivelser:

·         «Elegi for Roald Amundsen» (2008)

Gratis MP3 singel utgitt til minne om de 80 årene som hadde gått siden polarhelten Roald Amundsen forsvant i Arktis.

·         «Fjær og Jern» (2011)

 

Fjær og Jern er en samling av noen av Hornorkesterets beste innspillinger, og en fin introduksjon til bandet. Platen inneholder stemningsmusikk spilt på reinsdyrgevir, feltopptak, coverlåter og noen fantastiske gjesteopptredener, inkludert et opptak av stemmen til selveste Fridtjof Nansen.


www.hornorkesteret.no

Laila Sognnæs Østhagen



En sterk bokdebutant som har fått strålende kritikker…


Kanskje dere husker Trisolistene som åpnet den aller første Salongfestivalen i 2009? I sterk nordavind med svarte, tunge regnskyer og temperatur som mintes mer om tidlig vår enn sommer, priste vi oss lykkelige over at verken instrumenter eller fingre ga etter for kulda.
Nå er Laila Sognnæs Østhagen invitert tilbake med sin sterke debutroman «Konglehjerte», som ble lansert på Soria Moria 29. februar i år, og er utgitt på Oktober Forlag. Vi skal ikke se bort i fra at gitaren får være med på scena også…Laila er en dyktig låtskriver!

Laila Sognnæs Østhagen (1966) er oppvokst i Asker, men bosatt i Oslo hvor hun jobber innenfor rus og psykiatri i tillegg til å være frilansjournalist. Hun har teater- og musikkbakgrunn, er utdannet musikkterapeut fra Norges Musikkhøgskole og har studert spesialpedagogikk og historie ved Universitetet i Oslo.

Arnt Martin Brynildsen



Et spennende møte med Brynildsens eget tekstunivers…


Arnt Martin Brynildsen (trombonist, gitarist og komponist) er født og oppvokst på Veierland, men bosatt i Sarpsborg. Virker som pedagog, musiker og komponist med utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og Østlandets Musikkonservatorium. Kan vise til en rekke konserter og oppsetninger i og utenfor Østfold. Har medvirket som musiker på konserter og plateinnspillinger med blant andre Lars Martin Myhre / Arild Nyquist, Elin Rosseland, Ray Anderson, Carla Bley, Arne Schau Knudsen, Beyond Dawn, Odd Rene Andresen m. f. Medvirker også i trioen Hardcore poesi som gjestet Salongfestivalen i 2010. Komponerte musikk til Veierland kirkes 100 års jubileum framført oktober 2005. Har også skrevet musikk for teater og storband.

Arnt Martin Brynildsen er sønn av forfatter/lyriker Karen Bang (1928 - ) og Aasmund Brynildsen (1917-1974), dikterfilosof, forfatter, oversetter og forlagskonsulent. Kjent som en av etterkrigstidens fremste essayister. Arnt Martins to soloalbum er i sin helhet viet tekstene til Karen Bang og Aasmund Brynildsen: «Gåtefulle stille», utgitt 2004, og «Sanger om havet, livet og døden», fra 2008.

 

www.myspace.com/arntmartinbrynildsen
www.facebook.com/martin.brynildsen

Maria Homme



Musiker/låtskriver med sterk tilstedeværelse…

Maria Homme (24 år), Oslo, beveger seg innenfor sjangrene vise, rock, pop og jazz, og har en sterk tilstedeværelse i alt hun formidler. Siden våren 2011 har hun deltatt aktiv på scener for unge artister som Volapük, Nye Skalder og arrangementene «One from the heart» på Bar & Cigar. Under Salongfestivalen framfører hun nytt materiale.

Legende




Fra saga til middelalder…

 

Legende om seg selv:

LEGENDE er en musikalsk inngangsport til middelalderens kulturelle brytningstid i norden.

LEGENDE er også en musikalsk inngangsport til sagatidens ferder til Miklagard og Vinland.

For oss er det å reise tilbake i historien like spennende som en oppdagelsesferd. Med musikken vår prøver vi å gi bilder av hvordan det kan ha vært, og slik levendegjøre historien.
Vi er inspirert av vikingtid og middelalder, og denne tidens legender. I utgravingene fra vikingtiden ser vi rester av en rik kultur. De forteller også om sjødyktige skip som klarte lange havferder. Vi tenker oss at disse folkene må ha sett og lært mye på ferdene sine, og det er noe av dette vi forteller om i sangene våre. Siden vi vet så lite om denne tidens musikk, må vi i stor grad bruke fantasien. De få bitene som finnes har vært til stor inspirasjon for oss. Et godt eksempel er en gammel voggevise på norrønt mål fra Shetlandsøyene.

Oppover i middelalderen har vi flere spor, og historien er tydeligere. Her finnes nedskrevne tekster, og noter finnes i et lite utvalg. Det ble et mangfold av kulturelle strømninger og moter som kom sydfra. Legende gjengir noe av dette mangfoldet i sine sanger. Musikken vår er inspirert av reiser vi vet norrøne folk foretok i sagatid og middelalder, og av reiser vi selv har gjort til steder med norrøn historie.

Vi har egne tekster og melodier på de fleste sangene, men vi har også noen tradisjonelle middelalderviser på repertoaret.

LEGENDE består av: Harald Foss og Mari Foss fra Telemark.

 

Utgivelser:

« LEGENDE . Med århundrers klang», mai 2005.

«SKALD», 2004.

«I VESTERVEG», 1998.

 

http://www.legende.no

Olav Sigmond




Et viktig talerør for sin samtid…

Olav Sigmond, Hamar, er opptatt av relasjoner og mennesker som faller utenfor, og betrakter seg sjøl som minimalist. Skriver intuitivt og jobber i kortprosasjangeren etter prinsippet: ”Det viktigste er ikke hva du skriver, men hva du ikke skriver”.

”Jeg bruker hele følelseslivet mitt mens teksten blir til. Legger veldig bånd på meg. Hogger og kaster før jeg flytter teksten ut fra meg sjøl og til papiret. Har jobbet mye med kortprosa og lært meg å veie hvert ord. Dermed har jeg fått meg et ”renseri” oppi hodet som gjør at jeg slipper å skrive mye og stryke mye etterpå.”

Foruten å være skribent i Hamar Dagblad, har han vært representert med egne tekster i antologiene:

Innenfor Utenfor, 2005

Brevboken «Bastard», 2008

Åtte pluss en, 2009


På Salongfestivalen stiller Olav Sigmond med nyskrevet materiale

Anna Fäldt




Allsidig formidler som spiller på de fleste strenger...


Anna Fäldt, Torshälla, er godt forankret i svensk folkmusikk - det være seg dans, sang eller spill på nyckelharpe. I ”Torsduon”, sammen med musiker Hans Strömbergsson, får hun utløp for både folkemusikk og jazzinspirerte låter. I 1992 debuterer hun som billedkunstner, og har sin første separatutstilling. Så følger blant annet studier i didgeridoospill, kinesisk, kinesisk kalligrafi og malekunst, shamanisme og trommebygging.

Anna Fäldt er en engasjert NAXI-forsker som arbeider med å formidle kunnskap om et kinesisk minoritetsfolks språk, kultur og religion. Hennes interesse og engasjement for NAXI-kulturen har resultert i flere Kinabesøk av lengre og kortere varighet. Har skrevet en bok om "NAXI-folkets skapelseberättelse" med egne naxi-inspirerte illustrasjoner. Foruten skapelseshistorien og illustrasjoner, inneholder boka piktografisk skrift og kommentarer.

I tillegg til å være en allsidig og dyktig musiker, er hun en inspirerende foredragsholder og pedagog.

 

Anna Fäldt har spilt inn en CD - "Didgeridoo" - som kan bestilles gjennom Vattumannen:

http://www.vattumannen.se/Product.aspx?ProdNo=ANFÄ-01

 

http://www.didgeridoo.se

http://www.annafaldt.com

Amund Bjønness




Rutinert låtskriver som setter ord på menneskelige relasjoner...

Amund Bjønness (
visesanger, låtskriver og gitarist), Oslo,
har skrevet og framført egne sanger siden slutten av 90-tallet, og hatt mange solokonserter på Østlandet. I 2005 var han med og leverte bestillingsverk til Viser Ved Kanalen i Telemark. I 2008 hadde han eget innslag med live spilling i Reiseradioen, NRK. I fire år var han leder i Viseklubben Nye Skalder.

Musikken er for det meste akustisk. Tekstene er på norsk og beskriver ulike sider ved menneskelivet. Ofte handler de om hva som skjer i samspillet mellom mennesker. Inspirasjon hentes fra blant andre Lillebjørn Nilsen, Sandy Denny, Joni Mitchell, Nick Drake, Bert Jansch, John Martyn og Richard Thompson.

Han er nettopp ferdig med innspillingen av en ny EP.

http://www.amundbjonness.no

Victoria Sinding Havstad




Victoria Sinding Havstad (26 år), Nesodden, er utdannet fotograf og danser med samtidsdans og improvisasjon som spesialitet, og har vært engasjert i egne danseproduksjoner siden 2008.

Victoria er en kreativ danser som liker å tøye grenser. Kombinerer ofte dans med andre kunstuttrykk, eksempelvis foto. Danser like gjerne uten musikk som med musikk. Har flere prosjekter på gang i påvente av økonomisk bistand. I 2010 fikk hun kulturprisen av Frogn kommune.

Øystein Wingaard Wolf




Et varmt hjerte for verdens utsatte og utstøtte...

 

Øystein Wingaard Wolf, Oslo, er en norsk forfatter og sanger. Han har skrevet både noveller, romaner, sakprosa, dikt, sanger og barnebøker, men det er lyrikken som har blitt hans naturlige uttrykksform. Høstens kommende bokutgivelse blir hans 34. i rekken.

Gjennomgående temaer i hans diktning er individ, sjel og gud. Med et energisk og billedrikt språk skildrer Wolf enkeltmenneskets mentale og emosjonelle holmgang med livets store gåter. Reisen og det ukjente spiller også viktige roller i forfatterens tekstunivers.

I norsk samtidslyrikk figurerer han som en original og kraftfull outsider som vanskelig lar seg stenge inne i sjangerbestemte båser. Han har også utgitt flere CDer med egne viser som er influert av parisisk kabaret, meksikansk ballade, østeuropeisk jødisk musikk, litt Taube, litt Brel, calypso, frelsesarmémusikk à la Tom Waits, noir blues og klassisk songwriter-pop.

Kjetil Skjønberg Hansen




Kjetil Skjønberg Hansen (27 år), Oslo, har en mastergrad i litteratur med særlig interesse for eldre poesi og skaldekunst – fra en tid da musikalske kvaliteter og håndverk var sentrale kjennetegn i dikterkunsten. Er en aktiv ”komponist” og formidler av egne kvad. Foruten å ha ansvar for ”Skaldekvadworkshopen”, deltar Kjetil under lørdagens bålsamling: ”Inn i naturen – Tid av Drømmer, Urkraft & Skaldekvad”.

Om kvad

Kvadet er den gamle, nordiske diktformen som for det meste ble brukt i episke (fortellende) dikt. Skaldene forfattet gjerne verker om konger og jarler, deres liv og storverk. En høvding hadde gjerne sin egen skald, og han ble i vikingtiden ansett som en høyt aktet kunstner. Disse kvadene, som handlet om konger og historiske hendelser, ble kalt drottekvad.

En annen type kvad, var de mytiske kvadene kjent som eddadikt. Disse inneholder fortellinger om guder og helter. Vi vet ikke hvem som har forfattet disse, men de regnes for å være svært gamle. De har trolig levd gjennom muntlig overlevering i Skandinavia i mange århundrer før de ble skrevet ned på Island.

Skaldekunsten ble i vikingtiden sett på som en guddommelig gave, og det finnes en myte om hvordan Odin, gudenes konge, selv skjenket skaldekunsten i gave til menneskeheten. Den mest kjente skalden, Brage den gamle, ble gjort til skaldekunstens gud etter sin død.

Lars-Erik Lie




Tromma – en døråpner til en annen verden...

”Det ligger mye styrke i tromma, men det er ikke dermed sagt at hvem som helst kan kjøpe ei tromme og finne den styrken som skal til. Jeg tror man må bli "satt" til å drive med disse tingene, og ikke minst må man ha den ydmykheten og kontakten med naturen og "De Gamle" som skal til. Mange har tromme, men slett ikke alle kan tromme...”

– Sjaman Lars-Erik Lie

 

Sjaman Lars-Erik Lie, Trysil, ble kalt til sitt virke etter episoder med alvorlig sykdom og død i hans nære familie. I dag tilbyr han blant annet hjelp innenfor healing, ”åndereiser”, husrens, fjerning av negative energier, Qigong og trommereiser.

Lars-Erik Lie har alltid vært interessert i natur, fiske, skog og dyreliv, og er sterkt engasjert i ”Bygdefolk for rovdyr”: http://www.bfrnorge.com

”BFR vil fokusere på en levende natur, et komplett økosystem med stort biologisk mangfold der både byttedyr og rovdyr skal få leve under minimal menneskelig påvirkning. Vi ønsker levedyktige bestander av alle de store rovdyrene og rovfuglene i Norge. Videre så opplever vi at det er mye feilinformasjon om rovdyrene og folk vet lite om rovdyrene...”

http://www.thespiritwalker.net


Trollmenn




Rock på nynorsk, dialekt og litt engelsk…

 

«Trollmenn» er et nyetablert band fra Hamar som består av:

Jens Haugan (song/gitar)

Stian Vestby (gitar)

Ketil E. Nås (bass)

Roger Nilsen (slagverk)

 

Musiker/komponist Jens Haugan tok initiativet til etableringen av bandet, og i første omgang er det hans låtmateriale bandet framfører. «Trollmenn» beveger seg innenfor sjangrene singer/songwriter, viser og rock.

 

https://www.facebook.com/pages/Trollmenn/287907931223117?sk=info

http://www.jenshaugan.com/music/

 

Hovedbandet til gitaristen Stian Vestby:

http://www.thearhats.com

Marit Skikkelstad



Allsidig musiker som trives innenfor de fleste musikksjangre…

 

Marit Skikkelstad har 7 års musikkutdannelse med Bachelor, Post Graduate og Professional performancegrad i musikk med trombone som hovedinstrument fra Royal Northern College of Music i Manchester og Musikkonservatoriet i Paris.

Frilanset i diverse symfoni/operaorkestre og andre ensembler over store deler av Europa, og spilt ensemble med verdenskjente musikere som trombonisten "Christian Lindberg", trompetisten "Hakon Hardenberger", trombonisten Jacques Mauger og ”Bones Apart all female trombone Quartet".

I 2001 vant Marit Skikkelstad 2. pris i The Valve/Warwick Music National Trombone Competition i England.

Marit er bosatt på Gjøvik hvor hun jobber som frilanse utøvende musiker på trombone og vokal, innen sjangrene jazz, klassisk, pop og rock. Opptrer også som solist i ulike sammenhenger, og jobber en del i Nyhagen studio under den verdenskjente gitaristen, komponisten og produsenten "Ronni Le Tekrø". Er fast medlem av "Bettybandet" og jazztrioen "Oceans Between". I 2011 etablerte hun ” Marit Skikkelstad Band – Fjell Jazz” som fremfører hennes egenkomponerte/arrangerte låter. Foruten henne selv, består bandet av: Sveinung Hovensjø, Henrik Madsen og Nils Jørgen Nygaard.

Marit Skikkelstad er ansatt ved Kunst og Kulturskolen på Gjøvik og Gjøvik Videregående skole på musikklinjen. Dessuten er hun grovmessinginstruktør i Kolbu Janitsjar.

Jan Ragnar Storheim




Cellist, arrangør og komponist Jan Ragnar Storheim. Fra Kristiansund, bosatt i Oslo. Utdannet ved Musikkonservatoriet og Musikkvitenskapelig institutt i Trondheim. Arbeider som lektor ved Greåker videregående skole.


Av komposisjoner kan nevnes:

Elementer, til dikt av Terje Marøy (2007)

Gjendines draum, quodlibet-vocalise for kor (2007)

Orkhons Død, scenemusikk til et skuespill av Finn Iunker, for cello og elektroniske effekter (2005)

Missa Brevis, for sopran og cello (2003)

Andante, for fiolin og cembalo (2002)

Bryllupsfanfare, for cello solo (2002)

Stykke uten tittel, for Disklavier (2001)

Trio for fløyte, klarinett og horn (2001)

Strykekvartett (2000-2001)

Preludium for symfoniorkester (2000, rev. 2002)

Som når vinter…, til dikt av Stein Mehren, for sopran, blåsekvintett og strykeorkester (2000)

Stjärnornas tröst, til dikt av Karin Boye, for mezzosopran, blandet kor, cello og klaver (1999)


http://www.janragnarstorheim.no

Kirsti Hougen




Jeg heter Kirsti Hougen, er forteller og bor på Hamar.


Fortellinger er så mangt. Det kan være et eventyr du hørte som barn, fortellinger om bestemoren din, kanskje noe du har opplevet selv. Eller det kan være erfaringer andre har gjort seg, historier om andre menneskers liv. Jeg samler inn fortellinger, intervjuer folk, roter i gamle papirer og historiebøker, finner muntlig ned tegnede historier, og av dette lager jeg fortellinger på min måte, med mine egne ord. Som forteller er det viktig for meg å sette egen ord på ting, fortelle med min egen stemme. Derfor er ikke det å fortelle det samme som å pugge utenat. Det er å gi litt av deg selv, og det er å skape bilder i fantasien.

Fortellingen lever i rommet i det øyeblikk den blir fortalt, i fortellerens og tilhørerens fantasi. Den blir til i samspillet mellom forteller og tilhører. Allikevel er det ingen som har fasit på tolkningen, alle opplever den på sin egen måte. Nettopp fordi vi som mennesker er forskjellige og vi aldri er akkurat den samme fra dag til dag. Fortellingen fascinerer, engasjerer, gir kunnskap, innlevelse, empati. Gjennom fortellingene kan du bli kjent med nye verdener, både utenfor seg selv og i deg selv.


Det jeg husker aller best av min bestefar var da han tok meg opp på fanget sitt og fortalte om den gangen han seilte gjennom Beringstredet. Jeg husker de gamle hendene hans og det lille såret på den ene håndbaken som sto litt opp i en hard mørk skorpe. Jeg husker den gode lukten fra kroppen hans og de humoristiske øynene. Og reisen gjennom Beringstredet. Det var is, det var kaldt, jeg stålsatte meg og ble med.........


Det er utrolig hva fantasien kan gjøre med oss!

Jeg ønsker å ta deg med inn i en verden full av dramatikk og spenning, latter og glede.

 

http://www.egneord.no

Torger Jacobsen




Kunstneren Torger Jacobsen er født på Lena 1957. Bor og virker i Oslo. Etter å ha malt aktivt siden 1979, tok han skrittet ut som kunstner i 2000. Da hadde han arbeidet som Steinerskolelærer i 13 år. I dag er han en etablert kunstner som kan vise til en rekke separatutstillinger. Torger Jacobsen har studert antroposofi, vært opptatt av fargenes vesen og Goethes fargelære som Rudolf Steiner videreutviklet. Interessen ledet ham inn på lange studier i Goethes fargelære. Jacobsens malerier er koloristiske og nonfigurative. Benytter teknikkene akryl, olje og akvarell samt blandede teknikker.

Ved siden av sitt arbeid som kunstmaler, pedagog og kulturarrangør, har han drevet ulike kulturinitiativer med base i Oslo siden 1995. Blant initiativene kan nevnes: Hønse-Lovisas hus, Filosofisk Forum, Agora Sagene, Agora Soria Moria og «Verdensanskuelsesverksted» fra 2011.

http://www.torgerjacobsen.no  

Avak




Er du blant «morgenfuglene» søndag, kan du oppleve, lære og praktisere «Dynamisk meditasjon» med Avak.

Avak, Oslo, har praktisert «Dynamisk meditasjon» siden slutten av 80-tallet, og har ledet og vært medansvarlig for Dynamisk, Oslo, i åtte år.

Øyvind Rauset




Øyvind Rauset, Oslo, er grafisk designer, illustratør og musiker. Utdannet i musikk fra Østlandets Musikkonservatorium og kunstutdannet fra Kunst-og Håndverkskolen samt Kunstakademiet i Oslo. Har fortid som felespiller i blant annet Folque, Ym-Stammen og Oslo Radio-Orkester, og spilt på festivaler som Roskilde, Kalvøya og Quart. Ved siden av sitt arbeid som låtskriver og musiker, arbeider han også som kunstner. Øyvind Rauset har betydd mye for visemiljøet i viseklubben Nye Skalder som han har ledet gjennom flere år. Siden 2007 har han vært redaktør i viser.no.

Utgitt albumene «Landskap Med To Figurer» og «13 Umulige danser» og Folque-viseboka sammen med Morten Bing. Har skrevet musikk for film og tv og musikk til et dansestykke på Den Norske Opera.

 

http://www.rauset.no
http://www.viser.no

Nils Jørgen Nygaard




Nils Jørgen Nygaard, multiinstrumentalist, songwriter, komponist og arrangør. Bosatt på Gjøvik. Manager og produsent i Mani Luny Music. Har bakgrunn som bandmusiker innen ulike sjangre – fra rock til folkemusikk. Spiller blant annet i Martine Lund Hoel Band, Jolly Beggarmen, duoen Mani Luny og «Marit Skikkelstad Band – Fjell Jazz». Involvert i diverse prosjekter/produksjoner som arrangør og musiker.

Lanserte albumet «Distant Call», 2009, sammen med Martine Lund Hoel.

Antonio Poléo og Victoria Østrem Poléo



Antonio og Victoria er opptatt av biologisk mangfold... 


Antonio Poléo er utdannet biolog med en Dr.Scient. grad i biologi fra Universitet i Oslo. Har jobbet som forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt og Statkraft. Fram til 2011 arbeidet han som spesialetterforsker for miljøsaker i Økokrim. Er styreleder i Skolopender.

Victoria Østrem Poléo er adjunkt med naturfag som retning. Har undervist ved flere ungdoms- og videregående skoler samt jobbet som skriftgransker i Kripos. Utdanner seg til Rosenterapeut. Styremedlem i Skolopender.

Sammen driver de et småbruk sør i Hedmark med konsesjon for biologisk mangfold og firmaet Skolopender AS som tilbyr kurs og konsulenttjenester innen biologi. Av mer særegne produkter kan nevnes ”personlig biolog” og ”organisasjonsbiolog”. Begge er sterkt involverte i Miljøpartiet De grønne, og sitter i styret for MDG, Hedmark.

http://www.skolopender.no

Karin Dammen Nikolaisen




Slipp stemmen løs og bli inspirert sammen med Karin…


«Stemmekraftworkshopen» er en vitamininnsprøytning for alle som er glad i å synge, eller bare nysgjerrig på stemmen sin. Gjennom lek, lyd, rytme og improvisasjon slipper vi stemmen løs. Den kreative utfoldelsen har lav terskel for deltagelse. Karin Dammen Nikolaisen kombinerer Cathrine Sadolins anerkjente sangteknikker fra Complete Vocal Institute med undervisningsmåter fra Roy Hart som legger vekt på at stemme, kropp, pust og følelser henger tett sammen.

Karin Dammen Nikolaisen, Nesodden, er utdannet pedagog, sanger og låtskriver med videreutdanning i Complete Vocal Technique. Har arbeidet som konsulent i flerkulturell pedagogikk ved Pedagogisk fagsenter. Ved siden av sitt pedagogiske virke, ivaretar hun sin artistkarriere som utøvende sanger/musiker gjennom ildfulle sigøynertoner, Edith Piaf, egenkomponerte sanger på fransk og sitt røde trekkspill.

Har sitt eget band «La premiere pluit», en Nesoddenbasert trio, sammen med  bassist Thomas Montagne du Soleil og perkusjonist Maria Bovin De Labbeè. Bandet spiller en blanding av egne nye låter og urgamle folkesanger fra blant annet sigøyner og kletzmer verden..

http://www.myspace.com/582999551/photos/albums/my-photos/1429342

http://www.slippstemmenlos.no

Sigrid Marie Refsum



Kunstnersjel og sosialentreprenør som er opptatt av mental helse...



Sigrid Marie Refsum, Oslo, har solid bakgrunn fra språk og litteraturstudier i nordisk og russisk. Ved siden av å skrive egne tekster, som hun også tonesetter, er hun tilknyttet teaterprosjektet Vildenvei (et aktivitetstilbud innen psykisk helsevern) som sangtekstforfatter. Aktiv som skuespiller i Jerikoteateret og Teateret Den Røde Gren, hvor hun blant annet har deltatt i forestillingene: Drømmen om Hammeren, Turist i min egen skjebne, Dampen og Kafé det tapte ord.

Refsum er kjent for sine karakteristiske framføringer/tolkninger av egne og andres sanger og tekster, og har vært en viktig bidragsyter på Volapük med opptredener helt tilbake til 1998. Arbeider helhetlig, og framfører ofte sitt programutvalg som en slags collage.

http://www.charybde.com/sigma/  

Hild Uthaug



“Målet er å få folk til å føle seg glade og motiverte til å danse i stedet for å slepe seg rundt.  Vi vil gjerne at de skal føle seg fysisk vel og lette til sinns når de beveger seg” 

Marion Rosen

 

Hild Uthaug (48), Ski, er opprinnelig fra Møre, men har bodd i Oslo-området i snart 30 år. Begynte med rosenmetoden og rosenbevegelser på slutten av 90-tallet, og har de siste årene jobbet som rosenterapeut både i London og Galway, Irland, i tillegg til praksisen her hjemme. Arbeider i dag som rosenterapeut i Oslo og Akershus, og er medlem av Norsk Rosenterapeuters forening. Under Salongfestivalen presenterer hun rosenmetoden og inviterer til en sekvens med rosenbevegelser som passer folk i alle aldre.

 

«Rosenbevegelser er en indre reise i stive ledd, muskler og spenninger som holder oss tilbake. Ved hjelp av pusten og rolige bevegelser til musikk kan vi møte muskelspenninger på en måte som gjør at de kan få slippe taket. Vi oppnår en bevissthet på hva vi gjør med kroppen og hvorfor vi gjør det vi gjør med kroppen.

I de fleste treningsformer gjøres kroppen sterkere, men de dypereliggende spenningene kan ikke nås ved anstrengelse. Det er kun avspenning som kan frigjøre spenninger, og det er denne avspenningen som er en av rosenbevegelsenes intensjoner. Gjennom den meditative bevegelsesformen, reduseres stress, og ny energi tilføres. Fysiske plager som stivhet i kroppen, hodepine og smerter i muskler og ledd minskes, eller til og med forsvinner helt.  De som plages av utmattelse, depresjon og utbrenthet kan også oppleve at rosenbevegelser hjelper ved at livsenergien kommer tilbake og gleden økes.»

Svein Lanser



Engasjert kulturpersonlighet med sans for bøker og dikt, men også idealist og mangeårig medlem av Miljøpartiet De Grønne... 


Svein Lanser (1936), Oslo, forlegger og daglig leder, kulturarrangør og uvurderlig  igangsetter av en rekke initiativ innenfor kultur/samfunn.

Svein Lanser ble tidlig fascinert av bøker og historier. Har drevet enkeltmannsforlaget Lanser Forlag i mange år, men er utdannet typograf i utgangspunktet. Har mesterbrev i boktrykkeri. Grunnlaget for hans forleggervirksomhet går tilbake til den tida han ledet en studiesirkel for holisten Bertram D. Brochmann, grunnleggeren av Samfundspartiet. Det var behov for utgivelser, og Brochmann hadde eget trykkeri. Siden 1993 har han jobbet frilans for Akers Avis/Groruddalen. Hans store kulturengasjement har medført en rekke betrodde lederverv. Er blant annet medlem av Norsk P.E.N. og Miljøpartiet De Grønne.

 

Tildelt Groruddalens «Hverdagsheltpris 2010»

Akers Avis Groruddalen deler hvert år ut prisen – «Årets navn – hverdagshelten i Groruddalen». I 2010 tilfalt prisen Svein Lanser fra Romsås. Prisen går til en som har utmerket seg ekstra i sitt lokalmiljø, og det er leserne selv som foreslår hvem de synes fortjener prisen. Lanser har i en årrekke engasjert seg både for Årvoll gård og Folkeakademiet i Groruddalen.



http://www.lanser.no


Forlagets nettbutikk:
http://www.lanser.com